Virusul Imunodeficienței Umane (HIV)

0
2555

Ce este?

Virusul imunodeficienței umane (HIV) determină una dintre cele mai grave boli din istoria omenirii. HIV cauzează o afecțiune numită sindromul imunodeficienței umane dobândite – mai bine cunoscută ca și SIDA (AIDS).

Virusul HIV distruge un tip de celule de apărare din organism, numite limfocite CD4 (celule ajutătoare). Aceste limfocite fac parte din sistemul imunitar al organismului, sistemul de apărare care luptă împotriva infecțiilor. Atunci când virusul HIV distruge aceste limfocite, sistemul imunitar devine deficitar și oamenii pot contacta infecții grave, de care, în mod normal nu s-ar îmbolnăvi.

Pe măsură ce comunitatea medicală cunoaște mai multe despre infecția cu virusul HIV, poate să dezvolte medicamente pentru a-l inhiba (ceea ce înseamnă că interferează cu dezvoltarea acestuia). Aceste medicamente au avut succes în încetinirea evoluției bolii.

Persoanele infectate cu HIV, în cazul în care sunt tratate, pot trăi o viață lungă, relativ sănătoasă – asemănătoare persoanelor care au alte boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat. Dar, la fel ca și în cazul diabetului zaharat sau al astmului, nu există încă nici un tratament pentru vindecarea infecției cu HIV și al SIDA.

Cum contactează oamenii infecția?

Mii de adolescenți și adulți tineri din SUA se infecteazăcu virusul HIV în fiecare an. Virusul HIV poate fi transmis de la o persoană infectată la o altă persoană, prin fluidele corpului, cum ar fi sângele, sperma, fluidele vaginale și laptele matern.

Virusul se transmite prin:

  • sex neprotejat oral, vaginal sau anal („neprotejat”, adică fără utilizarea unui prezervativ)
  • utilizând în comun ace, cum ar fi acele pentru injectarea drogurilor, a steroizilor și a altor substanțe sau acele utilizate pentru tatuare

Alți factori de risc:

  • Persoanele care au o altă boală cu transmitere sexuală (BTS), cum ar fi sifilis, herpes genital, chlamidioză, gonoree sau vaginită bacteriană, au un risc mai mare de infectare cu virusul HIV în timpul actului sexual, cu parteneri infectați.
  • În cazul în care o femeie infectată cu HIV este însărcinată, copilul ei nou-născut se poate infecta cu virusul de la mamă, înainte de naștere, în timpul nașterii sau prin alăptare.
Citeste  Cum alegi rolele pentru copii

Atunci când medicii știu că viitoarea mamă este infectată cu virusul HIV, pot încerca să oprească răspândirea virusului la copil. De aceea, toate femeile însărcinate, ar trebui să fie testate pentru infecția cu virusul HIV, astfel încât acestea să poată începe tratamentul, dacă este necesar.

Cum afectează virusul HIV organismul?

Un organism sănătos are celule limfocite CD4 ajutătoare (celule CD4). Aceste celule ajută funcționarea normală a sistemului imunitar și luptă împotriva anumitor tipuri de infecții. Fac acest lucru acționând ca și mesageri ai altor tipuri de celule ale sistemului imunitar, spunându-le să devină active și să lupte împotriva unui germene invadator.

Virusul HIV se atașează de aceste celule CD4. Virusul infectează apoi celulele și le folosește ca pe un loc de multiplicare. Procedând astfel, virusul distruge capacitatea celulelor infectate de a-și face munca, la nivelul sistemului imunitar. Organismul pierde apoi capacitatea de a lupta împotriva mai multor infecții.

Atunci când o persoană infectată cu virusul HIV, are un număr extrem de redus de celule CD4 sau anumite infecții rare, medicii numesc acest stadiu al bolii SIDA. Persoanele care au SIDA, sunt în imposibilitatea de a se lupta împotriva multor infecții, deoarece sistemul lor imunitar este slăbit. Ele sunt mai susceptibile de a se infecta, de exemplu de a contacta tuberculoza, unele infecții rare ale plămânilor (anumite tipuri de pneumonie), infecții ale membranei de acoperire a creierului (meningita) sau chiar a creierului (encefalita). Persoanele care au SIDA, tind să devină tot mai bolnave, mai ales în cazul în care, acestea nu urmează tratamente corespunzătoare, cu medicamente antivirale.

SIDA poate afecta fiecare sistem al organismului. Defectul imun provocat de numărul redus de celule CD4, permite de asemenea, dezvoltarea unor tipuri de cancer, care sunt stimulate de boli virale – unele persoane cu SIDA, pot avea diferite limfoame și o tumoră rară a vaselor sanguine din piele, numită sarcomul Kaposi.

Pentru că SIDA este fatală, este important ca medicii să detecteze infecția cu virusul HIV cât mai curând posibil, astfel încât o persoană să poată lua medicamente, pentru a întârzia debutul SIDA.

Citeste  Sunt normale menstruațiile neregulate?

Cum știu oamenii că sunt infectați cu HIV?

Timpul necesar pentru ca simptomele HIV / SIDA să devină manifeste, variază de la o persoană la alta. Unii oameni se pot simți și arăta sănătoși ani de zile, în timp ce sunt infectați cu virusul HIV. Este însă posibilă transmiterea virusului HIV altor persoane, chiar dacă persoana infectată nu are absolut nici un simptom. Nu se poate spune pur și simplu, doar uitându-te la cineva, dacă este sau nu infectat.

Atunci când sistemul imunitar al unei persoane este copleșit de SIDA, aceasta ar putea observa:

  • slăbiciune extremă sau oboseală
  • scădere rapidă în greutate
  • febră frecventă care durează timp de câteva săptămâni, fără nici o explicație
  • transpirație abundentă pe timp de noapte
  • inflamarea glandelor limfatice
  • infecții minore care provoacă erupții cutanate și leziuni la nivelul gurii, genital și anal
  • pete albe în gură sau în gât
  • diaree cronică
  • tuse persistentă
  • afectarea memoriei
  • la fete, infecții micotice vaginale severe, care nu răspund la tratamentul obișnuit

 Cum poate fi prevenită?

Unul dintre motivele pentru care infecția cu virusul HIV este atât de periculoasă, este că o persoană poate fi infectată pentru o lungă perioadă de timp, fără să știe. Așa că, a face alegeri inteligente legate de activitatea sexuală și a nu folosi droguri, sunt cele mai bune moduri de a evita HIV / SIDA.

Transmiterea virusului HIV poate fi prevenită prin:

  • absența sexului oral, vaginal sau anal (abstinența)
  • folosirea întotdeauna a prezervativelor din latex, în timpul sexului oral, anal sau vaginal
  • evitarea contactului cu fluidele corpului, prin care se transmite virusul HIV
  • a nu folosi niciodată în comun acele

Cum testează medicii și cum tratează infecția cu HIV?

Medicii recomandă în prezent, ca toate persoanele până la vârsta adolescenței, să fie testate pentru HIV, cel puțin o dată. Dacă ești activ/ă sexual sau ai făcut sex în trecut ori ai utilizat ace în comun, medicul îți va recomanda, probabil, să fii testat cel puțin o dată pe an.

Citeste  Mituri despre Bolile cu Transmitere Sexuală

Dacă ai întrebări legate de HIV și vrei să fii testat, poți discuta cu medicul tău de familie, pediatrul sau ginecologul.

De asemenea, oamenii se pot testa pentru HIV / SIDA la aproape orice clinică sau spital din țară. Clinicile oferă atât testarea anonimă (ceea ce înseamnă că, clinica nu cunoaște numele persoanei) cât și testarea confidențială (ceea ce înseamnă că știu cine este persoana, dar păstrează confidențialitatea). Cele mai multe clinici, îți vor cere să urmezi consiliere în vederea obținerii rezultatelor, indiferent dacă testul este negativ sau pozitiv.

Testul pentru HIV poate fi un test de sânge sau utilizând un tampon de prelevare din interiorul obrazului. În funcție de tipul de testare, rezultatele se pot obține în câteva minute, până la câteva zile. Informează medicul asupra celui mai bun mod de a te contacta, în mod confidențial, cu privire la orice rezultate ale testelor.

Dacă ai făcut sex neprotejat cu cineva cunoscut ca având HIV sau dacă ai fost violat/ă sau forțat/ă să faci sex cu cineva, consultă medicul sau mergi la urgență imediat. Ei ar putea fi în măsură să îți dea medicamente, pentru a preveni infecția cu virusul HIV (în termen de 72 de ore), și de a face testarea de urmărire corespunzătoare.

Dacă nu ești sigur/ă cum să găsești un medic sau cum să fii testat, poți contacta medicul de familie. Un specialist îți va explica ceea ce ar trebui să faci în continuare.

Nu există nici un tratament curativ pentru infecția HIV. De aceea, prevenirea este atât de importantă. Combinații de medicamente antivirale și medicamente care stimulează sistemul imunitar, au permis multor persoane infectate cu HIV să reziste la infecții, rămânând sănătoase și prelungindu-le viața, dar aceste medicamente nu sunt un leac. În prezent, nu există nici un vaccin pentru prevenirea HIV și SIDA, deși cercetătorii lucrează la dezvoltarea unuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.