Există șansele ca, tot ceea ce ştii despre căşti, să fie faptul că, sunt uşor de transportat şi sună bine. Căştile sunt dispozitive mici, utile, atâta timp cât le foloseşti la un volum mic. Dar ele sunt, în principiu, o pereche de boxe mici pe care le porţi în urechi. Ascultând muzică tare, aproape de timpan, poate cauza pierderea permanentă a auzului.
Cum pot afecta căştile auzul
Crezi sau nu, căştile îţi pot afecta auzul, în acelaşi mod, cum o face sunetul drujbelor sau al motocicletelor. Acest fapt, ar putea părea ciudat, deoarece, căştile sunt atât de mici. Dar, prejudiciul este tot în volum.
Drujbele şi motoarele motocicletelor creează în jur de 100 de decibeli. Sunetul acesta poate începe să deterioreze auzul unei persoane, după mai puţin de jumătate de oră. Un MP3 player folosit la 70% din volumul său este de aproximativ 85 de decibeli. Ridicând volumul şi ascultând pentru o lungă perioadă de timp, te poate pune în pericolul de a-ţi pierde auzul pentru totdeauna.
Pierderea auzului, din cauza căştilor, este un exemplu de afecţiune numită pierdere a auzului indusă de zgomot. Acest fel de pierdere a auzului, devine o problemă, din ce în ce mai mare, în rândul copiilor şi adolescenţilor.
Cum poate cauza zgomotul pierderea auzului?
Urechea este alcătuită din 3 părţi care lucrează împreună, pentru a produce sunetele: urechea externă, urechea medie şi urechea internă. Partea urechii interne, numită cochilie, conţine celule mici. Aceste celule trimit mesajele sonore către creier. Dar, sunetele puternice pot afecta celulele. Când se întâmplă acest lucru, cochilia nu poate transmite mesajele sonore la creier în mod optim.
Spre deosebire de deteriorarea altor părți ale corpului, deteriorarea urechii interne nu se vindecă niciodată. De-a lungul timpului, din ce în ce mai multe celule de păr se deteriorează, iar auzul se va înrăutăți și mai mult.
Ce să faci
Pierderea auzului indusă de zgomot, cauzată de folosirea căştilor, se realizează, de obicei, într-o anumită perioadă de timp. Deoarece se dezvoltă în mod gradual, o mulţime de oameni nu ştiu că au această problemă, numai când e prea târziu.
Semnele că ai putea să îţi pierzi auzul sunt:
- ţiuitul, bâzâitul şi zumzetul din urechile tale, după ce auzi un zgomot puternic
- înnăbuşirea sau denaturarea sunetelor
Ce crezi că ar trebui să faci, în cazul în care vezi că ai semne de pierdere a auzului? Sună-ţi medicul. Acesta te poate consulta şi trimite la un ORL-ist. Acesta te va supune, cel mai probabil, la o serie de teste, care să determine cât din auzul tău este afectat.
ORL-istul îţi poate răspunde, de asemenea, la orice întrebare pe care ai putea-o avea, folosind căştile şi cum anume să îţi protejezi auzul.
Foloseşte căştile într-un mod corespunzător
Pierderea auzului indusă de zgomot din cauza căştilor, se poate preveni 100%, dacă le utilizezi într-o manieră moderată.
Probabil, ai auzit spunându-se: „Toate lucrurile cu măsură”. Să nu exagerezi lucrurile este un fapt adevărat, chiar dacă mănânci ciocolată sau foloseşti căştile. Cu cât mănânci mai mult, cu atât te vei îngrăşa mai rapid. Cu cât volumul este mai mare, cu atât mai repede, îţi poţi pierde auzul.
Ce înseamnă moderaţia în ceea ce priveşte folosirea căştilor? Medicii recomandă regula 60%/60 minute:
- Ascultă muzică, vizionează un film sau jocuri video, la nu mai mult de 60% din volumul maxim.
- Limitează timpul în care ai căştile în urechi la 60 de minute.
Iată un alt truc pe care îl poţi folosi, să afli dacă ai volumul sigur la căşti: întreabă oamenii care stau lângă tine, dacă pot auzi muzica pe care o asculţi. Dacă pot, este un semn că auzul tău este afectat. Redu volumul înainte ca cei din jurul tău să-l audă.
Pierderea auzului nu este singura problemă pe care o pot cauza căştile. Ascultarea muzicii la un volum ridicat, te poate face să fii absent la ceea ce se întâmplă în jurul tău. Acest fapt creşte şansele unui accident. Dacă pedalezi pe o pistă de biciclete, de exemplu, este dificil să auzi strigătul unui biciclist: „Atenţie!”, atunci când muzica acoperă toate celelalte sunete.
Există alte opţiuni?
Este bine cunoscut faptul că, fiecare telefon sau player muzical vine echipat cu o pereche mică de căşti. La urma urmei, sunt ieftin de fabricat și ușor de utilizat.
Deci, ce poţi face? Mergi retro cu căşti telefonice. Acesta este motivul pentru care ele fac o revenire. Uneori, să fii de modă veche, este mai bine.
Multe magazine de electronice au secţiuni întregi destinate căştilor. Cele mai bune căşti, cele care anulează sunetele, ajută la blocarea celorlalte sunete. În acest mod, nu e nevoie să ridici volumul muzicii, în aşa fel încât, să o auzi cum trebuie. Căştile care anulează sunetul, pot fi bune când studiezi sau faci teme, dar nu sunt o alegere bună, dacă trebuie să auzi ce se întâmplă în jurul tău.
Căştile care îţi acoperă urechile pot deteriora, de asemenea, auzul, dacă le foloseşti mult timp sau dacă asculţi muzică prea tare. Nu există un risc atât de mare la care sunt expuşi oamenii, la fel ca la căşti: având sursa sunetului în canalul urechii, poate creşte volumul sunetului între 6 şi 9 decibeli – destul cât să poată cauza probleme serioase.
Căştile există deoarece, mulţi dintre noi iubesc muzica. Aşa că, probabil doreşti să îţi protejezi auzul, astfel încât, să continui să apreciezi muzica. De aceea, este util să cunoști informaţii despre riscurile cauzate de folosirea căştilor (și alte pericole de zgomot), pentru a-ți lua măsuri de siguranță.
Am probleme cu urechile cînd îmi pun picăturile în ureche simți înțepătură pînă in amigdale si o durere de 2secunde de ce
Buna Magda,
din pacate nu suntem un site medical.
Pentru aceste probleme iti recomandam sa stai de vorba cu un doctor ORL.