Pielea Ta

0
3229

Răspunde rapid! Care este cel mai mare organ din corpul tău?

S-ar putea să fii surprins să afli că este vorba despre piele, pe care poate, nu o concepi ca pe un organ.

Indiferent de felul în care gândești despre ea, pielea este foarte importantă. Aceasta acoperă și protejează totul din interiorul corpului tău. Fără piele, mușchii oamenilor, oasele și organele , ar fi atârnat haotic. Pielea menține totul împreună. De asemenea:

  • protejează corpurile noastre
  • ajută la menținerea corpurilor noastre la temperatura optimă
  • ne permite să avem simțul tactil

Nu-ți rata epiderma!

Pielea este alcatuită din 3 straturi, fiecare cu părțile lui importante. Stratul din exterior se numește epidermă. Epiderma este acea parte a pielii pe care o poți vedea.

Uită-te în jos, spre mâinile tale, pentru un minut. Chiar dacă nu vezi că se întâmplă ceva, epiderma ta este pusă pe treabă. În partea de jos a epidermei, noi celule se formează.

Când celulele sunt gata, încep să se deplaseze către partea de sus a epidermei. Această călătorie durează de la 2 săptămâni până la o lună. Pe măsură ce noile celule se mișcă, celulele mai vechi din apropierea părții superioare mor și se ridică la suprafața pielii. Ce vezi pe mâinile tale (și pretutindeni pe corpul tău) sunt, de fapt, celule moarte.

La revedere celule ale pielii!

Aceste celule vechi sunt puternice și rezistente, tocmai potrivite pentru a acoperi corpul tău și a-l proteja. Dar, ele rămân prin preajmă pentru o perioadă scurtă. Curând, vor cădea, asemenea unor fulgi de zăpadă. Cu toate că nu poți vedea asta, în fiecare minut din zi, pierdem aproximativ 30 000 până la 40 000 de celule de piele, de pe suprafața corpului nostru.

Prin urmare, numai în timpul pe care l-ai petrecut citind până în acest moment, probabil ai pierdut 40 000 de celule. Asta înseamnă aproape 4 kilograme de celule în fiecare an! Dar, să nu crezi că pielea ta se va termina cândva. Epiderma ta face întotdeauna celule care se ridică la suprafață pentru a le înlocui pe cele vechi. Majoritatea celulelor din epiderma ta (95%) lucrează la realizarea de noi celule.

Citeste  Oasele și Sistemul Osos

Și celelalte 5% ? Ele secretă o substanță numită melanină. Melanina îi dă pielii culoare. Cu cât pielea ta este mai închisă, cu atât mai multă melanină ai. Când ieși afară la lumină, aceste celule produc melanină în exces, pentru a te proteja de arsuri provocate de razele ultraviolete ale soarelui.

De aceea, pielea ta se bronzează dacă petreci mult timp în soare. Însă, deși melanina este de neînvins, nu îți poate asigura protecția de una singură. Vei vrea să porți ochelari de protecție și haine ce îți oferă protecție, cum este o pălărie, pentru a preveni arsurile solare. Protejând pielea, acum poți ajuta la prevenirea cancerului de piele, când vei mai crește.

Dermul se află sub epidermă

Următorul strat spre interior se numește derm. Nu îți poți vedea dermul, deoarece este ascuns sub epidermă. Dermul conține terminații nervoase, vase de sânge, glande sebacee și glandele sudoripare. Conține și colagen și elastină, care sunt rezistente și se întind.

Terminațiile nervoase din derm, te ajută să simți atunci când atingi un lucru. Ele lucrează împreună cu creierul și sistemul nervos, astfel, creierul tău primește mesajul cu privire la lucrul pe care îl atingi. Este blănița moale a pisicii sau este suprafața aspră a skateboard-ului tău?

Câteodată, ceea ce simți este periculos, și terminațiile nervoase acționează împreună cu mușchii tăi, pentru a preveni rănirea. Dacă atingi ceva fierbinte, terminațiile nervoase răspund imediat: „Au! Este fierbinte!”. Nervii trimit  rapid acest mesaj spre creier sau măduva spinării, care vor comanda imediat mușchilor să îți retragi mâna. Toate acestea se întâmplă într-o fracțiune de secundă, fără ca tu să te gândești vreodată la asta.

Derm = o mulțime de vase de sânge

Dermul tău este, de asemenea, plin de vase mici de sânge. Acestea mențin celulele pielii sănătoase aducându-le oxigenul și nutrienții de care au nevoie și luând înapoi tot ce nu le este necesar celulelor. Aceste vase de sânge sunt greu de văzut la copii, dar poți arunca o privire mai bună, la pielea bunicilor tăi. Pe măsură ce dermul îmbătrânește, se subțiază și devine  mai ușor să vezi prin el.

Citeste  Ai grijă de pielea ta

Dermul este casa glandelor sebacee, de asemenea. Ele produc întotdeauna sebum. Sebumul este uleiul natural al pielii tale. Se ridică la suprafața epidermei pentru a menține pielea lubrifiată și protejată. De asemenea, îți face pielea impermeabilă – atâta timp cât există sebumul, pielea nu  va absorbi apa și nu se va umezi.

Ai și glande sudoripare pe epiderma ta. Chiar dacă nu le poți simți, transpiri câte un pic, tot timpul. Transpirația vine prin pori – mici găuri în piele care îi permit să se elibereze. Când sebumul întâlnește transpirația, formează un film protector ușor lipicios.

O cale ușoară de a vedea acest film este ridicarea unui ac cu degetele tale. Apoi spală-ți mâinile cu apă și săpun și usucă-le complet. Acum, încearcă să ridici acel ac din nou. Nu va mai fi la fel de ușor, deoarece stratul tău lipicios a dispărut. Nu îți face griji – va reveni în curând, pe măsură ce glandele sudoripare și sebacee vor realiza mai multă substanță lipicioasă.

Al treilea strat este hipodermul

Al treilea strat, cel de la baza pielii, se numește hipoderm. Este realizat în principal din grăsime și ajută corpul să își mențină căldura și să absoarbă șocurile, ca atunci când intri în ceva sau cazi. Hipodermul ajută și la legarea pielii, de toate țesuturile de dedesubt.

Acest strat este și cel în care încep firele de păr să crească. Fiecare fir de păr din corpul tău crește dintr-un tub mic din piele numit folicul. Fiecare folicul are rădăcina lui, departe, în hipoderm și continuă în sus, prin derm.

Ai folicule de păr pe tot corpul tău, cu excepția buzelor, palmelor mâinilor și talpa piciorului. Ai mai mulți foliculi în unele locuri decât în altele. Sunt mai mult de 100 000 de foliculi numai în capul tău.

Foliculii părului se bazează pe glandele sebacee să scoată la iveală strălucirea. Conectată cu fiecare folicul din derm, este o mică glandă sebacee care eliberează sebumul în păr. Acestea îmbracă ușor firul cu ulei, conferindu-i strălucire, cu puțină impermeabilitate.

Pielea te poate încălzi sau te poate răcori

Citeste  Siguranța în Mașină și Autobuz

Pielea te poate ajuta când îți este prea cald sau prea frig. Vasele de sânge, părul și glandele tale sudoripare, cooperează pentru a-ți menține corpul la temperatura potrivită. Dacă ar trebui să alergi în căldură, te vei supraîncălzi. Dacă te joci afară în frig, temperatura ta internă poate coborî. În oricare din cele două cazuri, pielea te poate ajuta.

Corpul tău este foarte deștept. Știe cum să-ți păstreze temperatura, chiar în jur de 37 grade Celsius, pentru a te menține pe tine și celulele tale, sănătoși. Pielea poate răspunde la mesajele trimise de hipotalamusul tău, termometrul interior al creierului.

Dacă ai alergat într-o zi călduroasă, vasele de sânge primesc semnale de la hipotalamus, pentru a elibera o parte din căldura corpului. Fac asta, ducând sânge cald către suprafața corpului tău. De aceea, ți se înroșește fața câteodată, când alergi.

Pentru a te răcori, glandele sudoripare intră în acțiune prin secreția unei cantități mari de transpirație, pentru a elibera căldura corpului în aer. Cu cât ești mai fierbinte, cu atât mai multă substanță vor secreta glandele tale! Odată ce transpirația atinge aerul, se evaporă (asta înseamnă că trece din lichid în vapori) de pe pielea ta și tu te răcorești.

Dar, atunci când patinezi sau te dai cu sania? Când îți este frig, vasele de sânge nu permit pierderea de căldură din corpul tău, îngustându-se pe cât posibil și ținând sângele cald, cât mai departe de suprafața pielii. Poate că vei observa mici umflături pe pielea ta. Majoritatea copiilor le numesc „piele de găină” dar numele elegant al lor este „reflexul pilomotor”. Reflexul face ca mici mușchi speciali  numiți mușchi piloerectori, să tragă de firele de păr, astfel încât, să stea foarte drepți.

Menține curățenia!

Spre deosebire de alte organe (cum ar fi inima, plămânii sau creierul), pielii îi place curățenia. Când îți speli pielea, folosește apă și săpun. Nu uita să acoperi zgârieturile și tăieturile cu plasture sau bandaj. Acestea țin mizeria la distanță și ajută la prevenirea infecțiilor. Este doar un mod de a fi bun cu pielea în care te afli!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.